Sosyal Medya

Güncel

İbadi’ye üç gün mühlet

Protestoların devam ettiği Irak’ta parlamento, Başbakan Haydar İbadi’ye yolsuzlukla mücadele kapsamında oluşturacağı yeni kabinesini açıklaması için Perşembe'ye kadar süre tanıdı.



Irak devlet televizyonunun haberine göre Irak parlamentosu, altı hafta önce yeni bir kabine kuracağını açıklayan BaÅŸbakan Ä°badi’ye bu görevi tamamlaması için perÅŸembe gününe kadar süre tanıdı. Parlamentonun hamlesi, Åžii din adamı Mukteda Sadr’ın destekçilerinin BaÄŸdat’ta son 10 gündür devam eden oturma eylemiyle birlikte, Ä°badi’nin üzerindeki baskıyı arttırdı.

Sadr, Pazar günü BaÄŸdat’ın sıkı korunaklı ve tüm hükümet binalarının ve yabancı ülkelerin temsilciliklerinin bulunduÄŸu ‘yeÅŸil bölge’nin giriÅŸinde eylemini sürdüren yanlılarına katılmıştı. Kaosa mahâl vermeden yanlılarından eylemlerini sürmesini isteyen din adamı, gerekirse tek başına oturma eylemini devam ettireceÄŸini açıklamıştı.

Dünyanın en yüksek yolsuzluk oranlarından birine sahip Irak’ta halk, hükümetten reform talebini ilk kez Temmuz 2015’te seslendirmiÅŸti. Koalisyonda çoÄŸunluÄŸu elinde tutan Åžii Ulusal Ä°ttifak’ın bir parçası olan Sadr hareketi de, bu protestolara yaklaşık bir ay sonra katıldı.

Irak BaÅŸbakanlığına 2014’te gelen Ä°badi’nin kararlaÅŸtırdığı reform giriÅŸimleri zayıf kaldı. Zira, Irak’ta yönetimin kota sistemine dayalı olması, reform giriÅŸimlerini etkisiz kılıyor.

Mezhepçi politikalarıyla Irak’ı bölmekle eleÅŸtirilen Irak Eski BaÅŸbakanı Nuri Maliki, reform giriÅŸimlerinden en çok zarar görebilecek siyasetçi olarak iÅŸaret ediliyor. BaÅŸbakanlıktan uzaklaÅŸtırılmasından sonra Fahri CumhurbaÅŸkanı Yardımcılığı makamına atanan Maliki döneminde yolsuzluÄŸun hat safhaya ulaÅŸtığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.